Huis bouwen prijs

Wilt u een huis laten bouwen en bent u benieuwd naar de prijs? Op deze pagina vindt u meer informatie en richtprijzen van architecten, aannemers en andere specialisten die u kunt inschakelen wanneer u een huis laat bouwen.

Wat kost het bouwen van een nieuw huis?

Voordat een bouwbedrijf kan beginnen met de bouw van uw huis, maakt de architect een ontwerp van uw woning. De kosten van dit ontwerp liggen tussen de € 7.000 en € 15.000. Vervolgens begint de aannemer met het opstellen van een planning voor de bouw van uw huis. De prijs voor de bouw van verschillende type huizen loopt erg uiteen. De prijs van een nieuwbouwwoning wordt onder andere bepaald door de locatie, de grootte van het huis en het uurtarief van verschillende specialisten, zoals een schilder, aannemer en stukadoor. Het gemiddelde uurloon van deze specialisten vindt u in de onderstaande tabel.

SpecialistIndicatie uurloon (incl. btw)Materiaal
Aannemer€ 30 - € 50Inclusief
Schilder€ 30 - € 40Inclusief
Stukadoor€ 20 - € 50
Inclusief
Tegelzetter€ 20 - € 50Exclusief
Timmerman€ 20 - € 60Inclusief
Electricien€ 30 - € 60Inclusief
Dakdekker€ 25 - € 50Exclusief

De bouw van uw droomhuis hangt voornamelijk af van de grootte en de locatie. Een nieuw huis in de stad is bijvoorbeeld vele malen duurder dan de bouw van een huis op het platteland. Voor de grootte geldt: hoe groter de oppervlakte, hoe lager de kosten per vierkante meter. In de onderstaande tabel vindt u de richtprijzen per oppervlakte voor de bouw van uw huis. Alle kosten zijn inclusief de kosten van specialisten en hun materiaal.

Totale oppervlakteRichtprijsPrijs per m2
100 m2€ 140.000€ 1.400
140 m2€ 168.000€ 1.200
190 m2€ 190.000€ 1.000

Het is verstandig om voor de bouw van uw huis altijd een specialist in te schakelen. Door de kennis en expertise van bouwbedrijven en aannemers bent u verzekerd van een soepel proces rondom de bouw van uw huis en komt u achteraf niet voor onverwachte kosten te staan. Vraag hier tot 6 offertes van aannemers uit uw regio aan. Het invullen van de aanvraag duurt slechts 2 minuten. De aannemers nemen naar aanleiding van uw aanvraag binnen 2 werkdagen contact met u op om uw project te bespreken. Vergelijk vervolgens deze offertes en kies de beste aannemer voor uw project. Zo bespaart u tot wel 30% op de kosten van de bouw van uw nieuwe huis.

Vraag hier gratis en vrijblijvend tot 6 offertes aan van specialisten uit uw regio.

Huis bouwen prijs

Hoe wordt de prijs van uw nieuwe huis opgebouwd?

  • Locatie. De locatie kan een groot verschil maken voor het bepalen van een kostenplaatje. Een vrijstaand huis op het platteland is in prijs vaak vergelijkbaar met een appartement in een grote stad.
  • Grootte. Een groot huis zal op dezelfde locatie altijd duurder zijn dan een kleiner huis. Denk eraan dat de kosten per vierkante meter dalen naarmate de gewenste oppervlakte van uw woning stijgt.
  • Manier van ontwerpen. Zowel bij architecten als bij aannemers kunt u kiezen voor een simpele of intensieve samenwerking. De intensieve samenwerking zorgt er hoogstwaarschijnlijk voor dat de realisatie van uw huis beter aansluit bij uw wensen. Dit brengt echter wel een hogere prijs met zich mee.
  • Materialen. Het gebruik van veel glas is simpelweg duurder dan beton. Houd hier rekening mee bij het opstellen van uw budget.
  • Extra opties. Wanneer u besluit om een huis te laten bouwen, kunt u kiezen voor veel extra opties. Denk bijvoorbeeld aan een garage, tuin, tuinhuis of kelder. Iedere optie brengt extra kosten met zich mee. Houd ook hier vooraf rekening mee.

Huis bouwen prijs

De prijs voor het ontwerp van uw huis

Voordat u uw huis laat bouwen door een bouwbedrijf, is het verstandig om uw wensen en behoeften te bespreken met een architect. Bij de architect heeft u 3 verschillende opties voor het ontwerp van uw huis.

  • Zo simpel mogelijk. Bij deze optie laat u de gehele ontwerpfase aan de architect over. U bespreekt vooraf uw wensen en laat de architect vervolgens een tekening maken. Vervolgens controleert u of het ontwerp aan uw wensen voldoet en gaat u op zoek naar de juiste aannemer. Ten slotte bespreekt u het ontwerp zelf met een bouwbedrijf of aannemer. Bij deze manier van ontwerpen zijn de kosten relatief laag, namelijk rond de € 6.000
  • In samenwerking met de architect. De tweede optie zorgt ervoor dat u meer inbreng heeft in de ontwerpfase. Hierbij bespreekt u niet alleen vooraf, maar ook tijdens en na het ontwerpen uw wensen met de architect. Door middel van deze intensievere samenwerking met de architect weet u zeker dat uw huis volledig naar wens wordt ontworpen. De architect helpt u tevens in de zoektocht naar de juiste aannemer voor de bouw van uw huis. De prijs van deze optie begint bij € 8.000.
  • Intensieve samenwerking met meerdere specialisten. Bij deze optie bent u verzekerd van een ontwerp van de beste kwaliteit. De architect werkt tijdens het ontwerp en de bouw nauw samen met de aannemer. Alle specialisten adviseren u in de ontwerpfase, waarna u zelf uw favoriete ontwerp kiest. U wordt te allen tijde op de hoogte gehouden van de voortgang. De prijs van deze optie begint bij € 16.000.

Huis bouwen prijs

Hoe kan ik besparen op de prijs van een nieuw huis?

Bent u benieuwd naar de kosten van een aannemer voor de bouw van uw huis? Vraag dan gratis tot 6 offertes aan van aannemers uit uw regio. De aannemers nemen binnen 2 werkdagen contact met u op. Vergelijk vervolgens de toegestuurde offertes en bespaar zo tot wel 40% op de kosten van een algemene aannemer voor de bouw van uw huis. Vindt u geen aannemer die bij u past? Geen probleem, de aanvraag is geheel gratis en vrijblijvend.

Vraag hier gratis en geheel vrijblijvend tot 6 offertes aan bij aannemers uit uw regio.