Verbouwen

Bent u van plan om uw huis te verbouwen? In dit artikel  vindt u informatie over de kosten van een verbouwing en de werkzaamheden  van een aannemer.

De kosten van een verbouwing

Een verbouwing kunt u zo duur maken als u zelf wilt. Hierdoor is het lastig om een goede prijsindicatie te geven. In de onderstaande tabel vindt u een overzicht van richtprijzen van de meest voorkomende verbouwingen.

OnderdeelGemiddelde groottePrijs vanaf (incl.
btw en arbeid)
Toilet2 m2€ 600
Badkamer9 m2€ 4.000
Zolder30 m2€ 6.000
Keuken14 m2€ 8.000
Aanbouw15 m2€ 17.000

Bij een verbouwing van een ruimte komen veel zaken kijken. Het is dus aan te raden om deze opdracht aan een gespecialiseerde vakman over te laten. Een aannemer is bijvoorbeeld de expert op het gebied van verbouwingen. De aannemer is verantwoordelijk voor uw project en zal waar nodig ook extra personeel in dienst nemen. In de volgende tabel vindt u een indicatie van het uurloon per specialist.

SpecialistIndicatie uurloon (incl. btw)Materiaal
Aannemer€ 30 - € 50Inclusief
Schilder€ 30 - € 40Inclusief
Stukadoor€ 20 - € 50
Inclusief
Tegelzetter€ 20 - € 50Exclusief
Timmerman€ 20 - € 60Inclusief
Electricien€ 30 - € 60Inclusief
Dakdekker€ 25 - € 50Exclusief

Een verbouwing is nooit een eenvoudige klus. Maak gebruik van specialisten om er zeker van te zijn dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan. Daarnaast bent u bij een aannemer altijd verzekerd van een goede kwaliteit na de verbouwing. Bent u benieuwd wat de exacte kosten van een verbouwing voor uw situatie zijn? Vraag dan tot wel 6 gratis offertes aan. De aanvraag is vrijblijvend en kost u slechts 2 minuten. Binnen 2 werkdagen ontvangt u de offertes en kiest u zelf de specialist met het beste aanbod.

Vraag hier gratis en vrijblijvend tot 6 offertes van vakspecialisten aan.

Soorten verbouwingen

Ieder onderdeel van het huis is weleens toe aan een verbouwing. De onderstaande verbouwingen zijn het meest voorkomend.

  • Woonkamer. De verbouwing van een woonkamer kan bijvoorbeeld bestaan uit het plaatsen of verplaatsen van een wand, het leggen van een nieuwe vloer of het aanleggen van vloerverwarming.
  • Badkamer. Dit is de meest voorkomende verbouwing in België. De badkamer kan worden verplaatst of uitgebouwd voor meer ruimte. U kunt ook denken aan de aanleg van nieuwe leidingen of de aanleg van een compleet nieuwe badkamer.
  • Toilet. Een verbouwing van deze ruimte houdt vaak de inbouw van een raam en het ver- of aanleggen van leidingen.
  • Keuken. Bij de verbouwing van uw keuken komt veel kijken. Naast het kiezen van de juiste plaats is vooral de montage van groot belang. Deze opdracht laat men daarom ook altijd aan een specialist over.
  • Zolder. De verbouwing van deze ruimte verschilt uiteraard per situatie. Een optie kan zijn om deze ruimte om te bouwen tot leefruimte. In dit geval is het aanbrengen van een centrale verwarming en isolatie noodzakelijk. De verbouwing kost veel tijd, maar de waarde van het huis neemt daardoor zeker toe.
  • Tuin. Een hovenier helpt u bij het indelen en verbouwen van uw tuin. Denk aan het aanleggen van graszodes, de plaatsing van een nieuw hekwerk, de aanleg van nieuwe bestrating of de inbouw van een vijver.
  • Aanbouw. De aanbouw valt ook onder verbouwingen. De meest voorkomende aanbouw is de serre. Verder gaat het om de uitbreiding van uw huis of de bouw van bijvoorbeeld een tuinhuis, schuur of garage.

Aannemer

Stappenplan voor een verbouwing

Als u niet weet waar u moet beginnen voordat u gaat verbouwen, komt dit stappenplan wellicht van pas.
Stap 1: Bedenk wat u wilt. Leg uw plannen vast en kijk goed wat uw wensen en die van uw eventuele partner zijn. Bedenk hoe het eindresultaat er volgens u uit moet zien.
Stap 2: Maak een schets. Met een schets vormt u niet alleen een duidelijk beeld van de verbouwing voor uzelf, maar ook voor de aannemer.
Stap 3: Vraag offertes aan. Vraag offertes van meerdere specialisten aan. Door deze offertes te vergelijken, kiest u het beste aanbod en bespaart u op de kosten van uw verbouwing.
Stap 5: Zet alle afspraken op papier. Door alles zwart op wit te zetten, voorkomt u verrassingen tijdens of na het verbouwen.
Stap 6: Stel uw buren op de hoogte. Een verbouwing kan overlast veroorzaken. Zorg dat uw buren hier vanaf weten om zo de relatie met de buren goed te houden.
Stap 7: Regel een tijdelijk onderkomen. Dit hangt af van de soort verbouwing. U kunt bijvoorbeeld niet in uw huis wonen bij een totale verbouwing. Mogelijk is uw douche tijdens het verbouwen van uw badkamer tijdelijk buiten gebruik. Regel uw onderkomen op tijd, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.
Stap 8: Geef uw aannemer de ruimte. Uw aannemer is de expert op het gebied van verbouwen. Geef hem de nodige ruimte om het project naar uw wens te voltooien.
Stap 9: Geniet van het eindresultaat.

Stappenplan

Bespaar op de kosten van uw verbouwing

Door zelf zoveel mogelijk werk te verrichten, bespaart u op de kosten van een verbouwing. Een andere manier om te besparen is door verschillende offertes met elkaar te vergelijken. Hier vraagt u geheel vrijblijvend en gratis tot 6 offertes aan en vindt u een gespecialiseerde aannemer voor uw verbouwing. Binnen 2 werkdagen nemen de specialisten contact met u op. Zo kiest u uiteindelijk zelf de beste deal. U bespaart tot wel 40% op de kosten van uw verbouwing door deze offertes met elkaar te vergelijken.

Vraag hier gratis en vrijblijvend tot 6 offertes van vakspecialisten aan.