Renovatiewerken

Er zijn veel soorten renovaties. Het is dan ook niet gek als u niet precies weet waar u op moet letten bij een renovatie. Wilt u graag meer weten over renovatiewerken? Handige kosteninformatie en tips over renovatiewerken vindt u op deze pagina.

Wat kosten verschillende renovatiewerken?

De kosten van verschillende renovatiewerken lopen erg uiteen. In het onderstaande overzicht ziet u de gemiddelde prijs van de meest voorkomende renovatiewerken. Voor deze berekening is een afmeting van een huis van 120 m2 aangehouden.

OnderdeelPrijs (incl. montage & btw)
Elektriciteit€ 4.000 totaal
Waterleiding€ 3.000 totaal
Ketel€ 3.000 - € 6.000 per stuk
Radiator€ 600 per stuk
Bepleistering€ 25 per m2
Dakisolatie€ 30 per m2
Ramen (dubbel glas)€ 500 per m2
Trap€ 1000 - € 2000 per stuk
Huis totaal€ 750 - € 1.500 per m2

De totaalprijs is een grove indicatie. Naast arbeids- en materiaalkosten, hangt deze prijs af van de kwaliteit van de onderdelen. Voor alle overige werkzaamheden, zoals stucen of schilderen, is het verstandig om een specialist in te huren. Het uurloon per specialist vindt u in onderstaande tabel.

SpecialistIndicatie uurloon (incl. btw)Materiaal
Aannemer€ 30 - € 50Inclusief
Schilder€ 30 - € 40Inclusief
Stukadoor€ 20 - € 50
Inclusief
Tegelzetter€ 20 - € 50Exclusief
Timmerman€ 20 - € 60Inclusief
Electricien€ 30 - € 60Inclusief
Dakdekker€ 25 - € 50Exclusief

Renovatiewerken zijn een vak apart. Door een specialist in te huren bent u verzekerd van de beste kwaliteit. Bent u benieuwd naar de kosten van een renovatie voor uw woning? Vraag dan tot 6 gratis offertes aan. De aanvraag kost u slechts 2 minuten en is geheel vrijblijvend. U ontvangt de offertes binnen 2 werkdagen. Vervolgens vergelijkt u de offertes en kiest u zelf de specialist met het beste aanbod.

Vraag hier gratis en vrijblijvend tot 6 offertes van renovatiespecialisten aan.

Wat zijn renovatiewerken?

Onder renovatiewerken wordt verstaan: het aanpassen of vernieuwen van 1 of meerdere onderdelen van uw huis. Onderdelen van een huis zijn in dit geval bijvoorbeeld; een keuken, huiskamer, badkamer of zolder. Een renovatie kan betekenen dat een kamer in slechte staat weer naar het origineel wordt hersteld of een verouderde zolder die opnieuw wordt geïsoleerd. Een ander voorbeeld is de modernisering van een kamer, denkhierbij bijvoorbeeld aan de installatie van nieuwe technische snufjes in uw keuken. Er komt veel kijken bij renovatiewerken, neem daarom de volgende aandachtspunten in ieder geval mee wanneer u uw kamer laat renoveren.

 • Controleer de leidingen. Door de leidingen te controleren tijdens een renovatie, voorkomt u eventuele lekkages na de verbouwing.
 • Check of uw huis aan de isolatienorm voldoet. Sinds 1 januari 2015 heeft de Vlaamse regering een minimale isolatienorm van kracht gesteld. Voorkom ongeregeldheden achteraf door dit tijdens de renovatie te checken.
 • Controleer uw ketel. Verouderde ketels verbruiken veel meer energie dan nieuwe ketels. De investering verdient u binnen 2 jaar terug.

Soorten renovatiewerken

Een renovatie kan betrekking hebben op ieder onderdeel van uw huis. Of het nu gaat om het schilderen van uw badkamer, de inbouw van een nieuwe keuken, het verleggen van bepaalde leidingen of het verbeteren van de isolatie: al deze vernieuwingen vallen onder renovatiewerken. Om u een beter beeld te geven van de mogelijke renovaties, zetten wij de soorten vernieuwingen met voorbeelden op een rijtje:

 • Keukenrenovatie. De inbouw van een nieuwe keuken en het plaatsen van nieuwe ramen of kozijnen.
 • Woonkamerrenovatie. Het leggen van een nieuwe vloer, schilderen van muren, verplaatsen van lampen of aanleggen van vloerverwarming.
 • Badkamerrenovatie. Vernieuwing van het interieur, verplaatsing van een boiler, verleggen van leidingen of het betegelen van muren.
 • Zolderrenovatie. Verbeteren van dakisolatie, bouw van een dakkapel of de bouw van centrale verwarming via radiatoren.
 • Dakrenovatie. Vernieuwing van de dakgoot of dakpannen.
 • Tuinrenovatie. Creëren van een nieuwe zithoek, plaatsen van hekwerken, tuinmeubels of bestrating.

Renovatiewerken stap voor stap

Renovatiewerken stappen
Stap 1: Wat wil ik precies?
Het is belangrijk om eerst exact te bedenken wat u wilt. Teken veranderingen uit, overleg met uw partner en bovenal, bekijk alle voor- en nadelen voordat u een besluit maakt.
Stap 2: Wie kan mij helpen?
Renovatiewerken worden uitgevoerd door allerlei specialisten. Het is lastig om al deze professionals apart in te huren. Hiervoor huurt u een aannemer in. Dit is degene die verantwoordelijk is voor het gehele project; van taakverdeling tot tijd- en budgetbewaker.
Stap 3: Wat gaat dit kosten?
Nu u precies voor ogen heeft wat u wilt en wie u hierbij helpt, is het tijd om de kosten te berekenen. Zoals eerder vermeld, lopen de kosten van verschillende renovatiewerken erg uiteen. Door offertes te vergelijken, krijgt u een beter inzicht in het totale kostenplaatje van uw renovatie. Kies tevens een aannemer bij u in de buurt om voorrijkosten te minimaliseren. Door het vergelijken van verschillende offertes bespaart u tot wel 20% op de totale kosten. Daarnaast bespaart u geld door zelf zoveel mogelijk taken zelfstandig uit te voeren. Zo wordt het afvoeren van puin bijvoorbeeld in rekening gebracht door de aannemer. Dit zijn werkzaamheden die u zelf kunt verrichten.
Stap 4: Heb ik aan alles gedacht?
Controleer via deze checklist of u niets vergeten bent:

 • Maak een schets van de gewenste renovatie.
 • Vergelijk verschillende offertes van aannemers.
 • Overweeg alle opties met uw partner.
 • Huur de aannemer met het beste aanbod in.
 • Zet alle afspraken zwart op wit.
 • Bepaal van tevoren het budget.
 • Vraag op tijd vergunningen aan (of zorg dat de aannemer dit doet).
 • Stel uw buren op de hoogte van uw komende renovatie en voorkom hierdoor eventuele overlast.
 • Zorg tijdens de verbouwing voor een tijdelijk onderkomen.

Bespaar op de kosten van uw renovatiewerken

Bent u benieuwd wat de kosten van uw renovatiewerken zijn? Vraag dan gratis en vrijblijvend tot 6 offertes aan van renovatiespecialisten bij u uit de buurt. Binnen 2 werkdagen nemen de specialisten contact met u op. Zo kiest u uiteindelijk de beste deal voor uw renovatiewerken. U bespaart tot wel 20% op de totale kosten door verschillende offertes te vergelijken.

Vraag hier gratis en vrijblijvend tot 6 offertes van renovatiespecialisten aan.